Een prachtige gezinsreportage maken, het is me wat… Jonge kinderen in een bepaalde pose duwen en “lach eens naar het meisje met de camera” roepen, het leidt niet tot veel goeds… (Denk: huilende kinderen, ouders onder stress, ouders die boos worden, kinderen die nog hysterischer worden…) Ik kan je zeggen: een pretje is het niet. Nee, eigenlijk is er gewoon niks verschrikkelijker dan dat. Je wil dat kinderen zich blij voelen en dat ze zichzelf kunnen zijn. Zo’n geforceerde fotoshoot draagt daar niets tot bij…

Er was ook precies niet echt iets te vinden om die horrorshoots met kinderen beter te maken. Probeer bijvoorbeeld nooit een bellenblaas als er meer dan één kind aanwezig is, speelgoed is ook zelden een goed idee want dat mag dan weer niet mee op de foto. Lang verhaal kort: de zoektocht naar een manier om kleine kinderen te fotograferen die zowel leuk was voor de kinderen, als voor de ouders, als voor mij, leek oneindig.

Toch heb ik een leuke oplossing gevonden en ik kan je zeggen: als ik nu een aanvraag krijg om kinderen te fotograferen, kijk er niet langer tegenop, nee, ik kijk er zelfs naar uit. Want echt, kinderen zijn de max. Ze hebben geweldige gezichtsuitdrukkingen, maken hilarische opmerkingen en ze zijn er bovenal fantastisch goed in om hun ouders verliefd naar hen te laten kijken.

Hoe ga ik dan te werk? Samen met de ouders ga ik op zoek naar een leuk plekje in de buurt, liefst met veel groen of een heide. We zoeken een moment dat past (zie wanneer ze hun dutjes hebben gedaan en goed hebben gegeten) en dan gaan we op pad. We maken een wandeling. De allerkleinsten in de buggy of op de arm, de oudere schieten alle kanten uit.

Resultaat: iedereen blij en super spontane en vrolijke foto’s. De prachtige familiefoto’s waar je van droomde. Beter kan dat toch niet?

 

(Ja, natuurlijk doen we soms nog een poseermomentje, maar alleen als die kleine vriendjes er zin in hebben)

 

Ik was trouwens heel erg zenuwachtig voor deze shoot omdat ik het huwelijk van Ine en Roel zou fotograferen later dat jaar. Teleurstellen was dus géén optie.